Film Vlny mieri do slovenských miest, niektoré uvedie J. M

17.07.2024 Bratislava

Bratislava 17. júla (TASR) - Po úspechu na MFF Karlove Vary mieri nový film Jiřího Mádla Vlny do slovenských miest v predpremiérach. Niektoré z nich uvedie režisér osobne spolu s producentkou snímky Wandou Adamík Hrycovou. TASR o tom informoval PR manažér Radomír Brhlík.

"Po mimoriadnom úspechu na svetovej premiére v Karlových Varoch, kde nám publikum venovalo desaťminútové standing ovation, a kde Vlny získali Divácku cenu denníka Právo, sme sa rozhodli priblížiť film k divákom aj na Slovensku," hovorí Adamík Hrycová. Pred oficiálnym vstupom filmu do kinodistribúcie predstavia divákom novinku z prostredia Československého rozhlasu 28. júla v amfiteátri v Senci, 29. júla prídu do kín Cinemax v Žiline, Trenčíne, Trnave a 30. júla v Bratislave. "Okrem napínavého príbehu sa môžu tešiť na výkony našich top hercov a herečiek - Táne Pauhofovej, Tomáša Maštalíra, Martina Hofmanna, Stanislava Majera či Vojtěcha Voochodského, taktiež na neopakovateľnú módu či obľúbené hity 60. rokov," priblížila slovenská producentka snímky, ktorú čakajú predpremiéry aj v ďalších slovenských mestách a kinách bez účasti tvorcov.

Vlny nakrútil Mádl podľa skutočných príbehov členov redakcie medzinárodného života Československého rozhlasu. "Prvým popudom bol záujem o ľudí v redakcii. Zaujala ma kapitola v Súbornej histórii Československého rozhlasu, na jej základe som si kúpil biografiu Věry Šťovíčkovej, Jana Petránka a postupne sa to dalo dokopy," vysvetľuje režisér a priznáva, že celú mladosť uvažoval len o dvoch povolaniach. Chcel byť buď diplomat alebo novinár.

Práve v zahraničnej redakcii sa mu oboje spojilo. "Keď som sa stretával s pamätníkmi, bez toho, aby som vedel, kadiaľ sa vydám, najcennejšie pre mňa bolo, ako hovorili o Pražskej jari a o okupácii. Zdalo sa mi, že je to dosť v kontraste s tým, čo o tom období vidíme alebo počujeme. Páčila sa mi ich neporaziteľná nálada, boli to výpovede víťazov," opisuje autor námetu. "Vôbec si nepripúšťali, že by nad nimi niekto vyhral pomocou tankov a represií. A že by prehrali tým, že by prišli o prácu, a tak ďalej. Mali taký názor, že strach môže vzbudiť každý idiot, no rešpekt málokto. To je rozdiel medzi tým sofistikovaným európskym svetom a primitívnym ruským. Fascinovalo ma to natoľko, že som chcel tento pocit preniesť na divákov," dodáva Mádl.

Jeho snímku Vlny uvedie do slovenskej kinodistribúcie Bontonfilm od 1. augusta.
 
 

Vyberte región